Kupovať či nekupovať?

Kupovať či nekupovať?

  • By :
  • Category : Krása
  • Comment : 0
Kupovať či nekupovať?

Nakúpiť kvalitné mäso? Tak to môže byť neraz veľmi neľahká úloha. Ak navyše zvyknete nakupovať porciované mäso, zabalené v plastovom obale, nemáte takmer žiadnu šancu dopredu zistiť, za čo vlastne platíte. Sám som sa takto už neraz poriadne „popálil“. Preto, by som vám na začiatok chcel dať veľmi dobrú radu. Nesnažte sa ušetriť zopár centov a radšej kupujte mäso, ktoré si môžete ešte pred zaplatením ovoňať a poriadne obzrieť. Samozrejme, že najbezpečnejšou alternatívou, je nákup od overeného mäsiara, alebo priamo z farmy.

maso
 
Pekné na oko? To ešte nič neznamená
 
Možno ste o tom už počuli, ale mäso balené v plastových obaloch je neraz napumpované rôznymi plynmi, aby dlhšie pôsobilo ako čerstvé. V skutočnosti, však môže byť už vyslovene nejedlé. Už zopárkrát sa mi stalo dokonca to, že mäso ktoré bolo v záruke, na pohľad vyzeralo veľmi vábne, malo na sebe po rozbalení zelené miesta, dokonca pleseň. Reklamácia takéhoto tovaru je síce možná, no ide o beh na dlhú trať. Ak si ho kúpite napríklad v pondelok, rozbalíte v utorok a v stredu začnete riešiť svoju reklamáciu, budete najskôr odbití s odôvodnením, že ste ho zle skladovali a predajca nenesie žiadnu zodpovednosť. Navyše, komu by sa chcelo naťahovať kvôli niekoľkým eurám?  Preto je omnoho bezpečnejšie nakupovať mäso, ktoré pred vami mäsiar nareže a zabalí.

šunka
 
Ľahká identifikácia kvality a čerstvosti
 
Teraz sa určite pýtate, čo si na mäse všímať. Nie je to žiadna veda. Každý druh mäsa, by mal na prvý pohľad vyzerať lesklo a sviežo. To, že niečo nie je v poriadku, vám prezradí hlavne vôňa. Táto surovina je v podstate bez zápachu, takže čokoľvek čo cítite znamená, že mäsko nie je najčerstvejšie. Pokiaľ budete mať možnosť, malý test si môžete urobiť aj pomocou hmatu. Čerstvá surovina sa má po stlačení vrátiť do svojho pôvodného stavu. Ak v mäse ostane priehlbina, alebo ucítite extrémne mäkkú konzistenciu, tovar určite nevkladajte do svojho košíka.