Kornútky zo zemiakových šupiek: biznis šikovných študentov

Kornútky zo zemiakových šupiek: biznis šikovných študentov

  • By :
  • Category : Nákupy
  • Comment : 0
Kornútky zo zemiakových šupiek: biznis šikovných študentov

Študenti, či všeobecne mladí ľudia sú večne nespokojní a stále hľadajú netradičné riešenia rôznych problémov, a tak sa trojica z nich rozhodla, že svoju energiu využijú na prospešnú vec a vymyslia produkt, ktorý bude na úžitok všetkým, hlavne bude ekologický a nezaťaží životné prosredie ďalším odpadom. Keďže mladí ľudia radi chodia do fastfoodov, tak ich konzumácia hranolčekov priviedla na myšlienku, aby sa zamysleli nad obalmi, v ktorých sa jedlo podáva. Keďže sú využívané len krátko a navyše sú veľmi ťažko recyklovateľné, pretože obsahujú plasty, pohli rozumom a vznikol peel saver, čo vlastne znamená obal zo zemiakových šupiek.

šlupky
 
Eko-kornútky na hranolčeky
Hranolčeky patria medzi pochutinu, ktorú obľubujú všetky vekové kategórie, takže sa ich vyrobia veľké množstvá, a teda zákonite vznikajú aj veľké hromady odpadu z nevyužitých zemiakových šupiek. V talianskom Miláne sa trojica študentov spojila a vytvorili inovatívny koncept, ktorý by túto situáciu mohol zmeniť. Z nevyužitých zemiakových šupiek vyrobili obaly na hranolčeky.
Spracovaním nevyužitých šupiek zo zemiakov predpokladajú menej odpadu pri samotnej výrobe hranolčekov, ale spoločne s týmto problémom vyriešia aj pribúdajúce množstvá odpadkov na uliciach. Vyhadzovať použité eko-kornútky výrobcovia dokonca odporúčajú, sú totiž 100% rozložiteľné a ešte k tomu poslúžia ako potrava pre zvieratá či ako dobré hnojivo.

aplikace
 
Výroba vo viacerých fázach
Výroba samotných kornútkov prebieha vo viacerých fázach. Najprv sa šupky vyluhujú a vysušia a potom sa vložia do kruhovej formy. V nej sa z hmoty rolujú kornútky do tvaru kužeľa podobne, ako je to aj s klasickými zmrzlinovými kornútmi. A už len do nich vložiť hranolčeky…

hranolky
 
Na začiatku boli experimenty
Výslednému produktu predchádzali experimenty, pri ktorých študenti zisťovali správny čas a spôsob lúhovania a sušenia. Výsledkom tejto snahy je produkt vysoko ekologický, vyrobený z prírodných surovín a so závanom poetiky, tvrdí trojica vynálezcov.